Σίγουρα έχετε ακούσει για το περιβόητο σπλαχνικό λίπος.
Ο γιατρός συσχετίζει σχεδόν όλα τα μεταβολικά νοσήματα με το σπλαχνικό λίπος, ο διαιτολόγος εστιάζει την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου εκεί και στα πηγαδάκια συζήτησης σε ηλικίες από 40-45 και πάνω σίγουρα θα τεθεί επί τάπητος κάποια στιγμή. Και δικαίως.
Το σπλαχνικό λίπος είναι αυτό που υπάρχει στο εσωτερικό της κοιλιάς και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Δεν είναι το πλεόνασμα λίπους που <<τσιμπάμε>> στην κοιλιά μας. Αυτό είναι το κοιλιακό λίπος . Συνήθως όταν έχουμε πολύ κοιλιακό έχουμε και πολύ σπλαχνικό λίπος.
Είναι πιο επικίνδυνο από το υποδόριο λίπος γιατί ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ με:
• Στεφανιαία νόσο
• Διαβήτη τύπου ΙΙ
• Υπέρταση
• Δυσλιπιδαιμία
• Καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και του παχέος εντέρου.
ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ κυρίως
• Στους υπέρβαρους και παχύσαρκους
• Περισσότερο στους άντρες από ότι στις γυναίκες ( μας προστατεύουν τα οιστρογόνα)
• Στις υπέρβαρες- παχύσαρκες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση
• Σε όσους δεν έχουν έντονη , και κυρίως αεροβική, φυσική δραστηριότητα.
• Στους αγχώδεις. Εδώ υπεύθυνη θεωρείται η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη
• Στους καπνιστές
• Στους συστηματικούς πότες
• Στην Τρίτη ηλικία
Βέβαια , κάποιος που έχει το σύνολο του λιπώδους ιστού στα φυσιολογικά όρια μπορεί ωστόσο να εμφανίσει αυξημένο σπλαχνικό λίπος. Αυτό έχει να κάνει με τη γονιδιακή του προδιάθεση και τον τρόπο ζωής του.ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ
• Χάνω βάρος με ένα λογικό ρυθμό .
• Περιορίζω την κατανάλωση απλών υδατανθράκων
(γλυκά, αναψυκτικά, λευκά δημητριακά, πατάτες)
• Αυξάνω την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών(όσπρια, καστανά δημητριακά, λαχανικά , ξηροί καρποί, φρούτα).
• Περιορίζω την κατανάλωση κορεσμένου και τρανς λίπους.
• Κάνω 30 λεπτά αεροβικής άσκησης σε καθημερινή βάση.
• Προσέχω τον ύπνο μου.
• Περιορίζω το κάπνισμα και το αλκοόλ.
• Διαχειρίζομαι το άγχος μου.
• Καταναλώνω τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, καρύδια, αβοκάντο κτλ.)
Το συμπέρασμα που εξάγεται λοιπόν και πάλι είναι, επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή, αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και σεβασμός στις ανάγκες του σώματός μας.
Ο γιατρός συσχετίζει σχεδόν όλα τα μεταβολικά νοσήματα με το σπλαχνικό λίπος, ο διαιτολόγος εστιάζει την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου εκεί και στα πηγαδάκια συζήτησης σε ηλικίες από 40-45 και πάνω σίγουρα θα τεθεί επί τάπητος κάποια στιγμή. Και δικαίως.
Το σπλαχνικό λίπος είναι αυτό που υπάρχει στο εσωτερικό της κοιλιάς και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Δεν είναι το πλεόνασμα λίπους που <<τσιμπάμε>> στην κοιλιά μας. Αυτό είναι το κοιλιακό λίπος . Συνήθως όταν έχουμε πολύ κοιλιακό έχουμε και πολύ σπλαχνικό λίπος.
Είναι πιο επικίνδυνο από το υποδόριο λίπος γιατί ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ με:
• Στεφανιαία νόσο
• Διαβήτη τύπου ΙΙ
• Υπέρταση
• Δυσλιπιδαιμία
• Καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και του παχέος εντέρου.
ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ κυρίως
• Στους υπέρβαρους και παχύσαρκους
• Περισσότερο στους άντρες από ότι στις γυναίκες ( μας προστατεύουν τα οιστρογόνα)
• Στις υπέρβαρες- παχύσαρκες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση
• Σε όσους δεν έχουν έντονη , και κυρίως αεροβική, φυσική δραστηριότητα.
• Στους αγχώδεις. Εδώ υπεύθυνη θεωρείται η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη
• Στους καπνιστές
• Στους συστηματικούς πότες
• Στην Τρίτη ηλικία
Βέβαια , κάποιος που έχει το σύνολο του λιπώδους ιστού στα φυσιολογικά όρια μπορεί ωστόσο να εμφανίσει αυξημένο σπλαχνικό λίπος. Αυτό έχει να κάνει με τη γονιδιακή του προδιάθεση και τον τρόπο ζωής του.ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ
• Χάνω βάρος με ένα λογικό ρυθμό .
• Περιορίζω την κατανάλωση απλών υδατανθράκων
(γλυκά, αναψυκτικά, λευκά δημητριακά, πατάτες)
• Αυξάνω την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών(όσπρια, καστανά δημητριακά, λαχανικά , ξηροί καρποί, φρούτα).
• Περιορίζω την κατανάλωση κορεσμένου και τρανς λίπους.
• Κάνω 30 λεπτά αεροβικής άσκησης σε καθημερινή βάση.
• Προσέχω τον ύπνο μου.
• Περιορίζω το κάπνισμα και το αλκοόλ.
• Διαχειρίζομαι το άγχος μου.
• Καταναλώνω τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, καρύδια, αβοκάντο κτλ.)
Το συμπέρασμα που εξάγεται λοιπόν και πάλι είναι, επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή, αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και σεβασμός στις ανάγκες του σώματός μας.