Η Βαρβάρα ή ασουρές, για όσους δεν γνωρίζουν είναι ένα γλύκισμα που έχει τη μορφή παχύρευστης σούπας και αποτελείται κυρίως από σιτάρι, ξηρούς καρπούς ,αποξηραμένα φρούτα, κανέλα και γαρύφαλλο.
Η προέλευσή της είναι από τη Θράκη, αλλά διαπίστωσα ότι είναι διαδεδομένη σε πάρα πολλές χώρες κυρίως της Ανατολής με μικρές παραλλαγές όπως για παράδειγμα την προσθήκη οσπρίων, ρεβίθια ή φασόλια κυρίως. Είναι αφιερωμένο στη Αγία Βαρβάρα .
Πέρα από τη θρησκευτική σημειολογία, δεν παύει να είναι και ένα δείγμα παραδοσιακού γλυκού που συνδυάζει βασικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής όπως δημητριακά , ξηρούς καρπούς και φρούτα. ? Είναι εξαιρετικά υγιεινό και θρεπτικό και μια πρόταση για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο…
Μπορεί να καταναλωθεί ως πρωινό, αλλά και ως απογευματινό μικρογεύμα.
Τι θα χρειαστούμε;
- 250 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
- 3 λίτρα νερό
- 3 κ. σούπας αλεύρι
- 1 φλ. Ζάχαρη καστανή
- 1 φλ. καρύδια για το γλυκό και 1/2 ακόμη για το γαρνίρισμα
- 1 φλ αμυγδαλόψυχα
- 1/2 φλ. σταφίδα ξανθή
- 1 κ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κ. γλυκού κύμινο
- 1/2 κ. γλυκού αλάτι
Πέρα από τα παραπάνω υλικά , μπορείτε να προσθέσετε και πολλά άλλα ανάλογα με την προτίμησή σας και τη διαθεσιμότητά τους. Μερικά από αυτά είναι αμύγδαλα, σποράκια από ρόδια, σουσάμι, ταχίνι, φρούτα ψιλοκομμένα φρούτα, κυρίως μήλα σκληρά αλλά και πορτοκάλια ή μανταρίνια, ξερά σύκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, βερίκοκα.
Εκτέλεση
- Σιγοβράζουμε το σιτάρι στο νερό μέχρι να μαλακώσει
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη , τα καρύδια ,τις σταφίδες , τα μπαχαρικά και σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά.
- “Δένουμε” το χυλό με το αλεύρι.
- Σερβίρουμε σε μπολάκια. Γαρνίρουμε με καρύδια, σταφίδες, σποράκια ροσιού, σουσάμι κτλ.
Να θυμάστε ότι η βάρβαρα μπορεί να φαίνεται αραιή στην κατσαρόλα, αλλά όταν κρυώσει σφίγγει και σταθεροποιείται.
Καλή σας όρεξη!!!
Και του χρόνου με υγεία!!!
Φιλικά
Βαρβάρα Συμεωνίδου