Νοσήματα του πεπτικού συστήματος

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: «όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο» και σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές έρευνες το πεπτικό σύστημα αποτελεί ένα «δεύτερο εγκέφαλο». Το πεπτικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τη πέψη της τροφής και τη διάσπαση της σε μικρότερα κομμάτια, για την καλύτερη αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών και βιταμινών που απαιτούνται και οδηγούν σε καλύτερη υγεία και ευεξία.

Στις μέρες μας όλο και περισσότερα άτομα υποφέρουν από διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, καθώς το άγχος και η κούραση του ρυθμού της καθημερινότητας που βιώνουμε προκαλεί στρες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ορμόνες του στρες δημιουργώντας έτσι προβλήματα στους πεπτικούς μύες.

Τα βασικά προβλήματα του πεπτικού συστήματος είναι:

  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: είναι συνήθως αποτέλεσμα του στρες και παρουσιάζεται πιο έντονα σε γυναίκες. Συμπτώματα: δυσκοιλιότητα, διάρροια, κράμπες στο στομάχι, πόνος και φούσκωμα. Μπορεί να εκδηλωθούν μεμονωμένα ή και όλα μαζί.
  • Δυσκοιλιότητα: ταλαιπωρεί ένα στους πέντε ενήλικες στην Ελλάδα. Συνήθως είναι αποτέλεσμα μιας κακής διατροφής (χαμηλή σε φυτικές ίνες και κατανάλωση υγρών) ή της μη σωματικής άσκησης. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων ή άλλες ασθένειες. Το σίγουρο είναι ότι δυσκολεύει και ταλαιπωρεί την καθημερινότητα όσων υποφέρουν από αυτήν.
  • Εκκολπώματα: μπορεί να είναι αποτέλεσμα της δυσκοιλιότητας. Εκκολπώματα είναι σακκοειδείς προσεκβολές (μοιάζουν με σακουλάκια ή εξογκώματα) του βλεννογόνου του παχέος εντέρου και μια φλεγμονή τους (εκκολπωματίτιδα) προκαλεί πόνο στην κοιλιά, πυρετό και διαταραχές των κενώσεων του εντέρου.
  • Σύνδρομο Crown: Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον γαστρεντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα το τοίχωμα ενός η περισσοτέρων τμημάτων του πεπτικού συστήματος να πρήζεται, να ερεθίζεται να φουσκώνει. Η αιτία της νόσου παραμένει αβέβαιη. Δεν είναι μεταδοτική. Βασικά συμπτώματα: διάρροια και πόνοι στην κοιλιακή χώρα.
  • Ελκώδης κολίτιδα: Είναι μια χρόνια διαταραχή του παχέος εντέρου και όπως και στο σύνδρομο Crown χαρακτηρίζεται από διάρροια και κοιλιακούς πόνους. Συνήθως επηρεάζει μόνο την εσωτερική επιφανειακή στοιβάδα του παχέος εντέρου και του ορθού, σε αντίθεση με το σύνδρομο Crown που εκδηλώνεται τμηματικά σε διάφορα σημεία του πεπτικού σωλήνα.

Για άλλη μια φορά ο ρόλος της διατροφής είναι καθοριστικός. Γι’ αυτό και μαζί θα μάθουμε να τρεφόμαστε σωστά, μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης, με γνώμονα τις δικές σας προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις, ούτως ώστε η καθημερινότητα σας να γίνει πιο ποιοτική και ευχάριστη. Μακριά από τυχόν άλλα προβλήματα του πεπτικού συστήματος.

Σκοπός της υπηρεσίας

  • Σχεδιασμός ενός προσωπικού προγράμματος διατροφής, σύμφωνα με την πάθηση που αντιμετωπίζει ο ασθενής, με σεβασμό στις ανάγκες και στις προσωπικές προτιμήσεις.
  • Διατροφική εκπαίδευση για την υιοθέτηση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.
  • Διατήρηση του σωματικού βάρους μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης για αντιμετώπιση, – και όπου είναι πιθανόν – εξάλειψη των συμπτωμάτων.