Χολολιθίαση

Η χολολιθίαση (πέτρες στη χολή) αποτελεί μία πολύ συχνή διαταραχή του εντεροηπατικού συστήματος, η οποία εκδηλώνεται τουλάχιστον στο 10% του γενικού πληθυσμού. Μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους έξι άνδρες θα εμφανίσουν σε κάποια φάση της ζωής τους χολολιθίαση. Οι πιθανότητες αυξάνονται με την ηλικία. Αρκετές φορές οι χολόλιθοι (πέτρες) προκαλούν συμπτώματα όπως: πονόκοιλο, ίκτερο και εμετό. Τις περισσότερες φορές όμως δεν παρουσιάζεται κανένα σύμπτωμα.

Τι είναι η Χολολιθίαση;

Ο σχηματισμός λίθων μέσα στη χοληδόχο κύστη ή μέσα στα χοληφόρα αγγεία (ενδοηπατικά, εξωηπατικά) ονομάζεται χολολιθίαση. Η χολή με τα χολικά οξέα που εκκρίνονται από το συκώτι παίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη και την απορρόφηση των διαιτητικών λιπών.

Οι χολόλιθοι διακρίνονται συνήθως σε δυο μεγάλες κατηγορίες:

  • χοληστερινικοί χολόλιθοι (με κύριο συστατικό τη χοληστερίνη)
  • έγχρωμοι χολόλιθοι (με κύριο συστατικό το ασβέστιο).

Επιπλέον, η χολολιθίαση οδηγεί σε: χολοκυστίτιδα, κολικό χοληφόρο και χοληδοχολιθίαση.

Ανεξάρτητα αν θα προχωρήσει ή όχι ένας ασθενής σε χειρουργική αφαίρεση της χολής, η διατροφή είναι το πρώτο πράγμα που οφείλει να ελέγξει για αντιμετώπιση, αν όχι και θεραπεία της χολολιθίασης.

Μαζί θα μάθουμε να τρώμε σωστά επιλέγοντας τις απαραίτητες τροφές προκειμένου να αποφύγουμε την επανεμφάνιση χολόλιθων στο μέλλον. Η διατροφή θα περιλαμβάνει επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, αμυλούχα προϊόντα και μειωμένη πρόσληψη λίπους. Απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά, επεξεργασμένα προϊόντα (άρτοκατασκευάσμενα, κρέατα) κ.α.

Σκοπός της υπηρεσίας

  • Σχεδιασμός ενός προσωπικού προγράμματος διατροφής, με έμφαση στα φαγητά που επιτρέπονται και στον τρόπο παρασκευής τους, με σεβασμό, πάντα, στις προσωπικές σας προτιμήσεις.
  • Διατροφική εκπαίδευση για την υιοθέτηση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.
  • Διατήρηση του σωματικού βάρους μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης για αποφυγή επανεμφάνισης χολολίθων.