Σακχαρώδης διαβήτης (τύπου 1 και 2)

Ο Σακχαρώδης διαβήτης είναι μια από τις πιο συχνές – μη μεταδιδόμενες – νόσους παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2,8% του παγκόσμιου πληθυσμού (171 εκ. άνθρωποι) παρουσιάζει Σακχαρώδη Διαβήτη και μέχρι το 2030 αυτό το ποσοστό υπολογίζεται να διπλασιαστεί.

Τι είναι όμως ο σακχαρώδης διαβήτης;

Σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο και μεταβολικό νόσημα. Χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών και από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία), είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης*, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Τύποι σακχαρώδη διαβήτη

Υπάρχουν κυρίως δύο τύποι που αναλύονται παρακάτω

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι
(ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης)

Είναι αυτοάνοσο νόσημα και συνήθως εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 40 ετών. Το σώμα καταστρέφει από μόνο του τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Επομένως, τα άτομα που υποφέρουν από αυτό τον τύπο σακχαρώδη διαβήτη λαμβάνουν ενέσιμη ινσουλίνη σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση.

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου ΙΙ
(ή μη-ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης)

Αυτή η μορφή διαβήτη εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 40 ετών και είναι η πιο συνηθισμένη. Τα τελευταία χρόνια λόγω της ραγδαίας αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας παρατηρείται και σε παιδιά. Στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη από αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη τιμή του σακχάρου στο αίμα. Σε αυτό τον τύπο διαβήτη χορηγείται αγωγή με χάπια σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί και ενέσιμη ινσουλίνη.

Ο Σακχαρώδης διαβήτης οδηγεί σε βλάβες διαφόρων σωματικών οργάνων όπως: νεφροί,  αμφιβληστροειδής, αρτηρίες κ.α. Αυτό οδηγεί σε διάφορα καρδιαγγειακά, νεφρολογικά και νευρολογικά νοσήματα.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία κάθε τύπου σακχαρώδη διαβήτη καθώς βελτιώνει σημαντικά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ρυθμίζοντας έτσι τον διαβήτη.

Σκοπός της υπηρεσίας

  • Απώλεια σωματικού βάρους (λίπους) μέσω ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής που καλύπτει τις δικές σας ανάγκες και τη φαρμακευτική αγωγή που, πιθανόν, λαμβάνετε.
  • Διατροφική εκπαίδευση για την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, εντάσσοντας στην καθημερινότητα σας τροφές που ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τα λιπίδια του αίματος και την αρτηριακή πίεση ούτως ώστε να υπάρχουν λιγότερες ύπο και ύπεργλυκαιμίες.
  • Διατήρηση του σωματικού βάρους μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης για σωστή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Μαζί θα μάθουμε πως υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και αλλάζοντας όπου χρειάζεται τις διατροφικές μας συνήθειες, μπορούμε να προλάβουμε ή ακόμα και να σταθεροποιήσουμε το σακχαρώδη διαβήτη.

*Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης που λαμβάνεται από τις τροφές. Όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δεν δρα σωστά, τότε η γλυκόζη που λαμβάνεται από τις τροφές δεν εισέρχεται στα κύτταρα ώστε να έχουν την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία τους και παραμένει στο αίμα με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της και άρα την εκδήλωση της νόσου (σακχαρώδη διαβήτη).