Διατροφή και Αυτοάνοσα νοσήματα

«Έχω ψωρίαση, κοίτα πως έγινα»
«Έμαθες ότι ο τάδε διάσημος έχει λύκο;»
«Η γλουτένη και το στρες φταίνε για τα αυτοάνοσα στις μέρες μας»
Φήμες πολλές, αλήθεια μία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις μέρες μας περίπου 3% του πληθυσμού υποφέρει με κάποιο αυτοάνοσο και όσο περνάνε τα χρόνια αυτό το ποσοστό θα αυξάνεται, κυρίως λόγω του στρες που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.

Τι είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δυσλειτουργεί τότε τα υγιή κύτταρα αναγνωρίζονται ως ξένα. Σε αυτήν την περίπτωση το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή αυτά κύτταρα, προκαλώντας ένα αυτοάνοσο νόσημα (πχ ψωρίαση, θυρεοειδίτιδα Hashimoto, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος κ.α.).

Από τι προκαλούνται δυσλειτουργίες στο ανοσοποιητικό σύστημα;

Και εδώ η απάντηση κρύβεται στο στρες, το οποίο φημίζεται για τις επιπλοκές που προκαλεί στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Χάνεται η ισορροπία και επέρχονται τα προβλήματα.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική θεραπεία για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Κάθε προσπάθεια θεραπείας έχει σαν σκοπό τον έλεγχο της διαδικασίας της νόσου και την ύφεση των συμπτωμάτων.

«το φάρμακο σου γίνεται η τροφή σου»

Μαζί θα μάθουμε πως «το φάρμακο σου γίνεται η τροφή σου», όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης, καθώς η σωστή και ισορροπημένη διατροφή μαζί με τη διαχείριση του άγχους αποτελούν το κλειδί για την ύφεση των συμπτωμάτων κάθε αυτοάνοσου νοσήματος, χαρίζοντας σας μια καθημερινότητα με περισσότερη ποιότητα ζωής και ευημερία.

Σκοπός της υπηρεσίας

  • Σχεδιασμός ενός προσωπικού διατροφικού πλάνου με σκοπό την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος για να επέλθει ύφεση των συμπτωμάτων του αυτοάνοσου που σας ταλαιπωρεί, με σεβασμό στις δικές σας ανάγκες και προτιμήσεις.
  • Διατροφική εκπαίδευση για τα οφέλη της σωστής και ισορροπημένης διατροφής στα αυτοάνοσα νοσήματα.