Διατροφή και εγκυμοσύνη

«Είμαι έγκυος! Και τώρα τι;»
«Τώρα θα τρως για δυο. Φάε άφοβα και μην σκέφτεσαι κανέναν. Έτσι θα μεγαλώσει το παιδί.»

Αυτή η λογική του «τώρα τρως για δυο» κρύβει μια αλήθεια και ένα κίνδυνο. Η αλήθεια είναι ότι τώρα η γυναίκα φιλοξενεί μέσα της ένα ακόμα πλάσμα άρα χρειάζεται περισσότερο φαγητό για τη σωστή ανάπτυξη του. Ο κίνδυνος είναι να μην τρέφεται σωστά με αποτέλεσμα τα κιλά της εγκυμοσύνης να ξεπερνούν κατά πολύ το φυσιολογικό, προκαλώντας έτσι άλλα προβλήματα στην κύηση όπως: σακχαρώδη διαβήτη, προεκλαμψία, υπερτασική νόσο κ.α. Αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν και την έγκυο και το έμβρυο. Επομένως, ένα από τα πιο βασικά που θα πρέπει να προσέξετε κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι η διατροφή.

Μαζί θα γνωρίσουμε τα οφέλη μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής στην περίοδο της εγκυμοσύνης ούτως ώστε να παρέχετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια στο πλάσμα που φιλοξενείτε μέσα σας για τους επόμενους εννιά μήνες, ούτως ώστε να αναπτύσσεται σωστά και θρεπτικά. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εμβρύου και μακροπρόθεσμα. Η διατροφή μιας εγκύου περιλαμβάνει σωστή ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους και μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Είναι σημαντική και η πρόσληψη σιδήρου και ασβεστίου καθώς οι ανάγκες αυξάνονται λόγω εγκυμοσύνης.

Σκοπός της υπηρεσίας

  • Διατροφική εκπαίδευση της εγκύου σχετικά με τις ανάγκες της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Παρακολούθηση του βάρους (αύξηση, μείωση) κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και κατά την περίοδο του τοκετού.
  • Σχεδιασμός ενός προσωπικού διατροφικού πλάνου που να καλύπτεις τις προσωπικές ανάγκες της εγκύου σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά (Σίδηρο, Ασβέστιο κ.α).
  • Σε συνεργασία και συνεννόηση με τον γυναικολόγο μπορεί να χορηγηθούν συμπληρώματα διατροφής, αν κριθούν απαραίτητα.