Ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ είναι μια ουσία η οποία παράγεται από τον οργανισμό μας κατά την αποδόμηση της πουρίνης και αποβάλλεται από αυτόν μέσω των ούρων. Η πουρίνη υπάρχει στο σώμα σας αλλά εμπεριέχεται και σε ορισμένες τροφές όπως: συκώτι, νεφρά, μυαλό, κυνήγι, αντζούγιες, μύδια, πέστροφα, τόνος, χτένια, ζωμοί κ.α.

Τι σημαίνει αυξημένο ουρικό οξύ;

Οι τιμές του ουρικού οξέος μπορούν να διαγνωστούν μέσω αιματολογικών εξετάσεων.

Μια αυξημένη τιμή στο ουρικό οξύ  (υπερουριχαιμία) οδηγεί σε:

  • ουρική αρθρίτιδα (φλεγμονή των αθρώσεων)
  • παθήσεις των νεφρών (νεφρολιθίαση, νεφρική ανεπάρκεια)

Η τιμή στο ουρικό οξύ μπορεί να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής  και μέσω της αυξημένης κατανάλωσης νερού.

Μαζί θα δημιουργήσουμε ένα πλάνο διατροφής όπου θα αποκλείονται τα τρόφιμα πλούσια σε πουρίνη, ενώ θα αυξάνονται οι ποσότητες των αποδεκτών τροφών (αυγά, λαχανικά, άσπρο ψωμί κ.α) προκειμένου να ρυθμιστεί η τιμή του ουρικού οξέος.

Σκοπός της υπηρεσίας

  • Σχεδιασμός ενός προσωπικού προγράμματος διατροφής, για μείωση της τιμής του ουρικού οξέος, λαμβάνοντας υπόψιν τις προσωπικές σας προτιμήσεις.
  • Διατροφική εκπαίδευση για την υιοθέτηση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, περιορίζοντας τρόφιμα που είναι πλούσια πουρίνη και αναγνωρίζοντας τα οφέλη της κατανάλωσης νερού.
  • Διατήρηση του σωματικού βάρους μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης για σωστή ρύθμιση του ουρικού οξέος.