Υπέρταση

Η αρτηριακή υπέρταση είναι μια ύπουλη χρόνια νόσος και δύσκολα γίνεται αντιληπτή καθώς δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους έχει υπέρταση, αλλά μόνο το 5% των περιπτώσεων οφείλεται σε κάποια συγκεκριμένη αιτία.

Τι είναι η Υπέρταση;

Υπέρταση ονομάζεται η κατάσταση στην οποία η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη. Όταν λέμε αρτηριακή πίεση εννοούμε την πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών, οι οποίες το μεταφέρουν από την καρδιά σε όλο το σώμα.

Η Υπέρταση οδηγεί σε:

  • Καρδιακά νοσήματα (αρρυθμίες, υπερτροφία αριστερής κοιλίας, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα)
  • Δυσλειτουργία των νεφρών (πολυουρία, λευκωματουρία, ανεύρεση κυλίνδρων και λευκών αιμοσφαιρίων στα ούρα)
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο

Ένα υπερτασικό άτομο, χρειάζεται να ακολουθήσει θεραπεία με φάρμακα αλλά και να βελτιώσει τη διατροφή. Η μείωση του σωματικού βάρους αλλά και η ρύθμιση του προσλαμβανόμενου νατρίου (μείωση αλατιού) στη ζωή του κρίνονται απαραίτητα για τη σταθεροποίηση αλλά και βελτίωση της κατάστασης του.
Μαζί θα μάθουμε πως με το διεθνές πρόγραμμα διατροφής «D.A.S.H.*» (Dietary Approaches to Stop Hypertension)» μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την υπέρταση και να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Σκοπός της υπηρεσίας

  • Απώλεια σωματικού βάρους μέσω ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής χαμηλό σε νάτριο με επάρκεια ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου, καλύπτοντας τις δικές σας ανάγκες και τη φαρμακευτική αγωγή που, πιθανόν, λαμβάνετε.
  • Διατροφική εκπαίδευση για την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, περιορίζοντας τρόφιμα που είναι πλούσια σε νάτριο.
  • Διατήρηση του σωματικού βάρους μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης για σωστή ρύθμιση του προσλαμβανόμενου νατρίου.

* Το διατροφικό πρότυπο DASH αποτελεί ένα μοντέλο διατροφής όπου η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι ιδιαίτερα αυξημένη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που επιτρέπονται προς κατανάλωση είναι μηδενικής ή μειωμένης λιποπεριεκτικότητας (0 ή 1% λιπαρά), τα ολικά και τα κορεσμένα προσλαμβανόμενα λιπαρά είναι ελεγχόμενα και δεν επιτρέπεται η χρήση αλκοόλ. Επίσης, αυτό το μοντέλο διατροφής παρέχει αυξημένες ποσότητες καλίου και ασβεστίου και ενώ περιορίζει αισθητά τις ποσότητες προσλαμβανόμενου νατρίου.