Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής και η χώρα μας παράγει μια από τις καλύτερες ποιότητες ελαιόλαδου ανά τον κόσμο.
Είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, των βιταμινών A,D,E,K, καθώς και πληθώρας πολυφαινολών. Έχει έντονη αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Αποτρέπει τη φλεγμονή, το γήρας, τη νόσο, τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Έχει θετική δράση στον έλεγχο του διαβήτη και του Αλτσχάιμερ.
Πολλά θετικά!!
Το προσθέτουμε στο μαγείρεμα (καλό θα ήταν στο τέλος) και στις σαλάτες. Ιδίως στις σαλάτες! Κάνουμε υπέροχα dressings με βάση το ελαιόλαδο!
Το ελαιόλαδο, όπως και όλα τα έλαια, είναι συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας.
? Τo 1 γραμμάριο αποδίδει 9 θερμίδες. Το 1 κουτάλι σούπας αποδίδει 135 θερμίδες, τα 2 κουτάλια σούπας 270 θερμίδες και τα 4 κουτάλια σούπας 540 θερμίδες.
Πολύ εύκολα όλοι μας καταναλώνουμε στο φαγητό και τη σαλάτα πολύ περισσότερο από 4 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο ημερησίως. Μεγάλη πρόσληψη θερμίδων!
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να φάτε μια μεγάλη σαλάτα ως ελαφρύ βραδινό, φροντίστε να μην προσθέσετε πλουσιοπάροχα ελαιόλαδο, αλλά να το μετρήσετε και να μην ξεπεράσετε τις 2 κουταλιές τις σούπας!